Wat ingrediënten voor een sappige soap:
WK2010, sponsors, advocaten en oranje jurkjes
De feiten (uit de media): de Zuid-Afrikaanse politie arresteert een aantal vrouwelijke voetbalsupporters na de wedstrijd. Ze worden aangeklaagd wegens het dragen van een oranje jurk. De dames (‘Bavaria Babes’ in de volksmond) hangt een halfjaar gevangenisstraf boven het (blonde) hoofd. FIFA dient een aanklacht in tegen Bavaria wegens ‘guerillamarketing’.
Voor wie het nu al niet meer snapt (kan ik me voorstellen): FIFA heeft afspraken met Budweiser om exclusief bier te schenken aan de supporters in de stadions. Er stond overigens geen Bavarialogo op de oranje jurkjes. Tot zover het verhaal.
Stel je voor dat er iemand anders een schijntje verdient aan een wereldwijd verbroederend sportevenement
Ik begreep (uit de media) dat er voorafgaand aan een WK de FIFA aan het organiserende land de eis stelt speciale, tijdelijke wetten aan te nemen voor de bescherming van de belangen van de sponsors. Stel je namelijk voor dat iemand anders dan de sponsors een schijntje verdient aan een wereldwijd verbroederend sportevenement. Kennelijk verdient de FIFA zo veel geld aan een WK dat er zelfs eigen wetten en speciale rechtbanken nodig zijn om te voorkomen dat er geld verkeerd terecht komt. Deze strenge controle zou voor de grap eens gestopt moeten in de verdeling van ontwikkelingsgelden.
Ik zag trouwens in de aanloop van het WK wat Afrikaanse bouwvakkers het enorme stadion bouwen in Johannesburg. Ze vonden het wel mooi om te bouwen. Of ze kaarten kregen om te gaan kijken in het zelfgebouwde stadion. Ze moesten lachen. nee, helaas. Gaan jullie wel kijken, was de vraag. Nee, dat kunnen we niet betalen, was het antwoord. Toch wel treurig. Heb je een mooi stadion gebouwd, kun je niet eens gaan kijken wat er aan de binnenkant gebeurt. De rechter is niet mals voor de sappelende inwoners van het arme Johannesburg. Illegale kaartverkopers worden hard gestraft. Stel je voor dat er iemand anders een schijntje verdient aan een wereldwijd verbroederend sportevenement.
Sometimes when you win, you lose
De FIFA en Budweiser hebben juridisch dan wel gewonnen, in de publieke opinie heeft de underdog Bavaria gewonnen. En aangezien in dit mediatijdperk alles draait om de publieke opinie, hebben de FIFA en Budweiser duidelijk verloren. De imagoschade voor de FIFA kan uiteindelijk nog wel eens meer kosten dan de inkomstenderving in geval van overtreding van de speciale WK-wetten. Sometimes when you win, you lose.
Je hebt gelijk! Lees ook: http://johankoning.wordpress.com/2010/06/16/over-de-jurkjes-van-bav/
Ook een waar stuk.
Vooral Fokke en Sukke zien het duidelijk. 🙂
http://johankoning.files.wordpress.com/2010/06/foksukvoetbalcommercie.gif