Prezi en de werking van de hersenen

Prezi logo

Mijn kennismaking met Prezi

In 2010 kwam ik via Hedwyg van Groenendaal van Via Millia in contact met Prezi, een nieuwe presentatietool. Ik vond het mooi en besloot er mee aan de slag te gaan. Ik volgde een workshop bij Hedwyg om er snel en smart mee te leren werken. Ik maakte er eentje om mijn workshop ‘klantgericht telefoneren’ te ondersteunen, het werkte perfect! Toen ik gevraagd werd om te pitchen voor een grote opdracht twijfelde ik er niet aan om voor dat doel een mooie en hopelijk overtuigende Prezi te maken. De pitch wonnen we, natuurlijk ook door de goede ideeën van mijn pitchpartners Geraldine en Nico van Nico&Co. Maar dat we onze ideeën zo mooi in Prezi konden visualiseren was een belangrijke factor in het succes.

Mindmap

Goed, Prezi is dus mooi en maakt indruk. Maar de reden dat ik enthousiast ben over prezi is dat het rekening houdt met de werking van de hersens. Dat maakt Prezi ook nog eens doelgericht, en daar ben ik dol op. Ik zal uitleggen hoe dat werkt. Andere presentatietools (bv Powerpoint), werken met een serie plaatjes achter elkaar. Ook prima natuurlijk, maar ik vind het persoonlijk lastig om mijn ideeën lineair weer te geven. Verbindingen zijn moeilijk aan te geven in lijstjes en bulletpoints. Met Prezi heb je een oneindig groot canvas ter beschikking en kun je door middel van in- en uitzoomen verbindingen en relaties laten zien. Prezi leent zich ook uitstekend voor het maken van een Mindmap. Dat is makkelijk als je nog niet helder hebt hoe je ideeën wilt gaan presenteren aan je publiek. Daarna maak je van je mindmap heel eenvoudig een mooie presentatie. Met foto’s, filmpjes, bewegende plaatjes etc. Het werkt vrij eenvoudig en erg intuïtief vind ik.

Links en Rechts

Je kunt uitzoomen van ’the big picture’ naar details en het voordeel daarvan is het ruimtelijke effect dat je daarmee oproept. In de rechterhersenhelft huizen ons ruimtelijk begrip en je gevoelens. Deze helft pikt de energie en de sfeer in een ruimte op. In de linkerhersenhelft huist de ratio, de taal en deze helft brengt structureer aan in de wereld om ons heen. De hersenhelften werken nauw samen, de een kan niet zonder de ander. Prezi doet een beroep op allebei de hersenhelften, in tegenstelling tot andere, lineaire tools, die vooral de linkerhersenhelft prikkelen. Dat maakt Prezi doelgericht.

Hulpmiddel

Tuurlijk, Prezi is slechts een hulpmiddel, net als Powerpoint of andere tools. Een succesvolle presentatie draait om een goed verhaal dat goed gepresenteerd wordt. Dat is de basis. En je hebt goede Prezi’s en slechte Prezi’s. Ook bij Prezi moet je oppassen dat je niet te veel ‘afleidingen’ in de vorm van films, foto’s en plaatjes erin zet, alleen maar omdat het kan. Je Prezi moet ondersteunend zijn aan je verhaal en niet het doel op zich. Dat geldt natuurlijk voor alle presentatietools. Bij Prezi moet je ook nog eens uitkijken dat je publiek niet ‘zeeziek’ wordt door al dat zoomen en draaien. Dat is een grote valkuil.

Preziday 2011 op 24 mei

Ben je enthousiast geworden over Prezi, ga er dan lekker mee aan de slag. Of koop eerst het boek Presenteren met Prezi van Hedwyg van Groenendaal en kijk op haar blog over Prezi. Daar vind je nog veel meer informatie over Prezi.

Ben je al helemaal overtuigd van de kracht van Prezi, óf juist niet? Hou in beide gevallen 24 mei vrij in je agenda, op die dag organiseert Hedwyg de Preziday 2011. een dag vol Prezi met boeiende sprekers, mooie voorbeelden van Prezi’s uit de praktijk én Masterclasses. Leuk om je daar te ontmoeten, want ik ben er ook bij!

Wil je meer weten over de werking hersenhelften? Hier vind je een goed blog over hoe de hersens leren. Hier vind je een mooi filmpje dat een belangrijke rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling van Prezi.

Wil je meer weten of Prezi zelf uitproberen? Ga dan naar www.Prezi.com en laat je verleiden door de mogelijkheden die Prezi biedt. O ja, Prezi is gratis, maar er is ook een betaalde versie met nog meer mogelijkheden.

3 reacties op “Prezi en de werking van de hersenen”
  1. Pingback: Tweets that mention Prezi en de werking van de hersenen « doelgerichtcommuniceren -- Topsy.com

  2. Mooie uitleg van de waarde van Prezi, is mijn ervaring ook tot nu toe! Ik merk dat je vooral veel moet afleren als je powerpoint gewend bent. Een groot canvas vereist een andere denkwijze. Daar valt nog veel in te leren en te onderzoeken.
    (Naam van Hedwyg staat verkeerd geschreven. 2e regel Preziday 2011)

    Groeten,

    Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *