Over prijzenoorlog en de onnavolgbare wegen van Albert Heijn

Misschien heb je het vandaag gezien als je je weekendboodschappen tenminste bij Albert Heijn hebt gedaan. ’s Lands grootste grootgrutter zet sinds kort naast de prijs ook de prijs wat het product bij Super de Boer kost op het schap. Mits die hoger is natuurlijk. Het was mij al opgevallen en vanmorgen hoorde ik er op de radio ook over bij de Tros Nieuwsshow.

Is dat wel kies, vroeg de presentator zich terecht af.  Als je al de grootste bent, moet je dan toch nog de je concurrent op die manier een hak zetten, was de strekking van het item. Ik vroeg me dat eerder ook al af. Heeft Albert Heijn dat echt nodig? En moet wie voeren ze eigenlijk nog oorlog?

Niet chique

Ik vind het niet chique van Albert Heijn. Ze zijn al marktleider. Welk doel dient het dan? Ze duwen concurrent Super de Boer nog verder in de underdog positie. Wat overigens alleen maar goed is Super de Boer, de underdog is altijd sympathieker. Een dergelijke actie kan alleen maar tegen je werken. En dat zou nog tot daar aan toe zijn. Ahold kan wel wat hebben. Maar die hele prijzenoorlog bekende de nekslag voor vele kleine, lokale supermarkt. Die zijn nu echt dood, voor zover ze dat nog niet waren. Is het in het belang van ons, klanten, om alleen nog maar bij de Appie te kunnen shoppen? Stel dat Ahold alle concurrenten wegpest of overneemt,  gaan de prijzen geheid weer omhoog, mark my words. Dus in wiens belang is deze strijd eigenlijk?

Hoe groot is de ecologische voetafdruk van een appeltje?

Albert Heijn focust alleen nog maar op prijs, terwijl de kleine, lokale partijen daar echt niet tegen op kunnen. Ik hou van kleinschalig en lokaal. Zo’n kneuterige buurtsuper die lokale producten verkoopt en ook nog een sociale functie vervult.  Even een voorbeeld tussendoor.  Ik woon in de Betuwe, de fruitschuur van Nederland. Ik heb zo het vermoeden dat de appels voor Albert Heijn in Bemmel geplukt worden, via de Bemmelse veiling en het centrale AH distributiepunt in Zaandam, terug naar Bemmel vervoerd worden om in de Bemmelse  vestiging van Albert Heijn te worden verkocht aan Bemmelse burgers. Corrigeer me alsjeblíeft als ik het fout heb.  Ik bedoel maar. Hoe groot is de ecologische voetafdruk van een appeltje inmiddels?

Niet echt een schoolvoorbeeld voor sociaal ondernemerschap.

Is het inmiddels nog wel geloofwaardig om alleen op prijs te concurreren? Dat kan ook tegen je werken. Ik heb het over het groeiende imagoprobleem dat AH heeft. Ze zouden hun personeel onderbetalen en uitknijpen. Het is een publiek geheim dat AH zijn caissières ontstaat als ze 20 worden, dan worden ze namelijk te duur.  Niet echt een schoolvoorbeeld voor sociaal ondernemerschap. Het familiebedrijf Jumbo, dat onlangs Super de Boer overnam, doet het ook op dat punt een stuk beter. Het is maar wat je belangrijk vindt.

Merkstrateeg Paul Moers, die te gast was bij de Nieuwsshow, was het met me eens. Hij vond het zelfs een fout van Albert Heijn. Een fout waar ze wel wat van gaan leren, dacht hij. “Grote partijen mogen best een uitglijer maken,” was zijn mening. Zo lang je maar niet dominant doet, mag je het best zijn, in Nederland, zegt hij eigenlijk.

Wat vind jij? Ik ben benieuwd naar jouw mening over de supermarktoorlog en over de communicatiestrategie van AH.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *