De doelgerichte retoriek van Geert Wilders

Gisteren bij de algemene beschouwingen in de tweede kamer had Geert Wilders het weer voor elkaar. Alle aandacht voor zijn onzinnige voorstel voor een belasting op het dragen van hoofddoekjes. Of je het nu eens bent met Wilders of niet, de hele kamer en alle media heeft het erover. Je hoort zijn voorstel op de radio talloze malen voorbij komen.

Ik vraag me dan gelijk af wat voor doel Geert heeft met zo’n voorstel, naast mijn ergenis over de inhoud ervan. Echt serieus zal het niet zijn, want hij weet zelf ook wel dat zo’n discriminderende tax er nooit komt. Regeren in het kabinet is ook geen doel voor Geert. In de parlementaire  coalitiecultuur zoals die in Nederland bestaat maakt hij ten eerste geen kans, niemand wil met hem samenwerken. Laat staan dat hij zelf met een van de bestaande partijen wil samenwerken. Nee, Geert Wilders’ doel is vooral aandacht trekken. Knuppels in hoenderhokken gooien. En daarin is hij in zijn doel geslaagd, als je kijkt en luistert naar de media.

Geert Wilders

Lees hierover ook het artikel van Rob Wijnberg over de retorische technieken die Wilders gebruikt.

5 reacties op “De doelgerichte retoriek van Geert Wilders”
  1. Geert Wilders blijft een eenmansfractie, hoeveel leden zijn fractie ook telt en hoeveel stemmen hij ook krijgt. Hij heeft maar één programmapunt: aandacht voor Geert Wilders. Zijn ‘partij’ heeft maar één partijstrateeg: Geert Wilders. Net als alle andere rechts-extremisten is hij niet in staat om samen te werken, omdat zijn ego te groot is. Daarom ben ik ook niet bang voor hem en Verdonk. Ze vechten elkaar de tent uit hun ‘partijen’ lopen vanzelf leeg op de klippen. Peilingen zeggen weinig en eenmalige verkiezingssuccessen nog minder. Gebakken lucht lokt klanten naar de bakker, maar wordt zelden verkocht.

  2. Maurice de Hondt had een aardige analyse bij DWDD. Voor een verkiezing doet de uitspraak geen verschuiving plaatsvinden. Wel versterkt het de standpunten voor tegenstanders en aanhangers van Wilders. Maar in het woord ‘kop-vodden-tax’ zit wat mij betreft een 3-dubbele belediging. Het is geen kop maar hoofd, het zijn geen vodden maar een zorgvuldig gedragen kledingstuk, en de belasting is een verkapte geldstraf.
    ‘De vervuiler betaalt, dat vuil moet van straat geweerd worden’ zijn ook van die beledigende uitspraken.

    Zeer denigrerende, doelbewuste uitspraken. Walgelijk, maar ja, het mag vanwege de onschendbaarheid straffeloos in de rechtszaal geroepen worden.

    peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *