6 Redenen om niet te twitteren

Vorige week was ik aanwezig bij een workshop over social media. Ik ben altijd nieuwsgierig wat de invalshoek van de workshopgever is. En altijd vind ik de reacties van mensen leerzaam. Dan weet ik weer wat er speelt bij mensen die ik niet dagelijks tegenkom op twitter en hoe zij denken over social media. Ze zijn  wel geïnteresseerd, anders zouden ze niet komen. Toch hebben ze weerstand. En waar ik ook ben, de argumenten tegen social media zijn altijd hetzelfde. Herkenbaar? Daarom deze blog over de redenen die ik vaak hoor om niet te twitteren. Zodat ik ze kan weerleggen. Want zo ben ik dan ook wel weer.

1 Het kost zoveel tijd

Is het meest genoemde bezwaar tegen twitter. Maar als je twitter beschouwt als promotiemiddel, middel om verbindingen te leggen en jezelf te profileren, is dat ineens niet meer erg. Dan wordt twitter een onmisbaar onderdeel van je werk en kun je er andere taken voor laten liggen. Bijvoorbeeld adverteren of koude acquisitie. Allebei een stuk minder effectief, geloof me. Internet is gigantisch, maar door op twitter relevante mensen te volgen kom je precies bij de onderwerpen waar jouw interesse ligt. Het scheelt je veel tijd aan surfen om bij te blijven in je vakgebied.

2 Er staat zoveel bagger op

Als je in je tijdlijn veel onzin hebt staan, volg je de verkeerde mensen. Wees niet bang om te ontvolgen en ga actief op zoek naar  mensen en content die relevant is voor jouw werk of interessegebied. Bijna alle media zijn tegenwoordig op twitter te vinden. En alle politici, van gemeenteraadslid tot minister, zitten op twitter en zijn slechts 1 tweet van jou verwijderd. Invloedrijke mensen op jouw vakgebied twitteren en geven hun kennis weg. Zoek ze op, ga ze volgen. Stel ze een vraag met de hashtag #durftevragen en je krijgt meestal antwoord. Je kunt er veel veel voordeel mee doen. Natuurlijk blijf je beleefd en hoffelijk. Zo wil je zelf ook behandeld worden. Twitter is net het echte leven: wie schreeuwt, wordt niet serieus genomen. Twitteraars die schreeuwen (in hoofdletters), schelden of lelijke taal gebruiken, kun je ontvolgen, blokkeren en bestempelen tot spam. Het systeem houdt zichzelf schoon.

3 Wie zit er nou te wachten op mijn tweets?

Tja, als je niets interessants te vertellen hebt, luistert niemand. Wanneer je echt interessante artikelen en actuele links gaat delen, krijg je vanzelf meer volgers. Ook het volgen van meer mensen leidt tot meer volgers. Twitter is net het echte leven: je krijgt wat je geeft. Geef je blijk van interesse door mensen te gaan volgen, grote kans dat ze jou terug gaan volgen. Kijk ook eens bij doorgewinterde twitteraars wie zij zelf volgen. Vaak vind je daar de bron van hun interessante tweets. Kortom, zorg ervoor dat je de moeite waard bent om te volgen. Je hebt zelf in de hand wat je erop zet en je hoeft echt niet te twitteren wat je ’s avonds eet. Maar als je er genoeg interessants tegenover zet, kun je zelfs dat delen met je volgers.

4 Ik heb te weinig volgers.

Dan wordt het tijd om veel mensen te gaan volgen. Hoe meer relevante mensen jij volgt, hoe meer waardevolle content in je tijdlijn verschijnt, dat je vervolgens kan retweeten. Hoe meer interessants je tweet, hoe meer volgers je krijgt. Ok, het kost tijd om een interessant netwerk op te bouwen, maar het is wel gratis en voor je het weet ben je zelf een autoriteit op twitter op jouw vakgebied. Zie de tijd die het je kost als investering.

5 Ik netwerk al genoeg in het echte leven

Maar hoe vaak spreek jij je contacten? Op twitter blijf je op de hoogte van iemands leven, zijn zakelijke uitdagingen, zijn valkuilen en frustraties. Als je elkaar een halfjaar later weer tegenkomt, is het net of je vorige week nog uitgebreid gebeld hebt en heb je altijd een relevant en actueel onderwerp om over te praten. Het is veel intensiever dan alleen netwerken in het echte leven. Waarmee ik niet wil zeggen dat dat niet belangrijk is. Het echte leven is de basis, maar je blijft wel goed op de hoogte wat er speelt in iemands leven via twitter.

6 Ik ga toch geen zaken doen in het openbaar?

Nee, dat hoeft ook niet. Je gebruikt twitter als verbindingsmiddel. De echte zaken worden niet in tweets gedaan, maar in de direct messages of in het echte leven via een afspraak die je maakt via twitter. Of je belt elkaar op. Hoe vaak heb je zaken gedaan op een netwerkborrel? Twitter vervangt niet het echte leven. Als je in het echte leven gesloten bent en alles voor jezelf wil houden, zul je dat ook op twitter blijven doen. Als je echter bereid bent je open te stellen voor nieuwe kennis en bereid bent jouw kennis te delen, gaat er een wereld voor je open op twitter. Twitter is de grootste informatiebron voor mijn werk en veel andere gebieden en ik zou niet meer zonder kunnen.

Veel twitterplezier!

PS: als je ondanks deze blog vragen hebt over twitter of andere social media. laat het me dan weten. Ik help je graag! Volg me op @francisherbers. Zie je op twitter!

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *